Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 23:37 - 06.03.10г. Шоуто трябва да продължи! Президентът взима инициативата!
Автор: azbgisveta Категория: Политика   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.03.2010 15:04


06.03.2010г. Шоуто трябва да продължи! Президентът взима инициативата!


Аз – Здравейте приятели! Реших отново да напиша няколко реда. Чудите се защо така внезапно реших да пиша отново? Ами отговорът е прост – защото мисля, че вече отново настъпиха интересни политически времена. В личен план нищо интересно, просто желанието ми за спортуване е малко по-голямо, а имам и повече свободно време. Не съм Ви забравил и чувствам необходимост да споделям с Вас това което мисля.

BG – Миналата седмица всички бяхме свидетели на “недоразумението”, което се случи между министър Дянков и президента. “Аз няма да им се бъркам в отношенията!” - отсече Бойко, но все пак го изпрати в президентството да му се извини. И каква стана след това научаваме от стенограмата.

Президентът е непримирим – войната между институциите е започната от министър Дянков и от сега нататък нямало да занимават обществото с междуличностните им отношения, а ще се търси публичен дебат по въпросите на икономиката. Дали от ГЕРБ ще организират импийчмънт на президента или не, това вече няма никакво значение, защото времето започва да работи срещу тях заради липсата на готовност за дълбоки реформи в икономическата сфера, а мисля, че те вече са неизбежни в почти всички европейски страни, така че колкото по-навреме се извършат, толкова по-добре за икономиките им и за социалния диалог. За какво става въпрос ли? - Става въпрос за нещо съвсем просто, което вече е доказало своята ефективност в най-развитата до скоро капиталистическа държава в света. Става въпрос за преминаване към седмичен цикъл на изплащане на работните заплати и за промяната на трудовото законодателство и счетоводните стандарти свързани с тези нови отношения между работодатели и работници. Това би дало възможност на онези малки фирми, които са на ръба на своето оцеляване заради ниското потребление и скъпите кредити, да поемат глътка въздух. От друга страна и работниците ще се чувстват по-защитени срещу ментак-работодатели, които не желаят да плащат навреме заплати на работниците си, защото ще разбират истината още в края на първата седмица след наемането им. Още преди изборите аз много внимателно прочетох предизборнта програма на ГЕРБ. В нея въобще не става въпрос за такива реформи, а може и да не чувстват такава необходимост от промяна. Така че от конфликта, който се разрази между финансовия министър и президента виновен ще е ... министър Трайчо Трайков! Как ли ще му дойде неочаквано като гръм от ясно небе! Симеон Дянков много лесно ще се измъкне от отговорност, тъй като инициативата за такива законодателни промени не е в неговия ресор – той си отговаря за изпълнението на бюджета и БНБ. Бойко Борисов много лесно ще го обвини в пасивност и липса на свежи идеи относно икономиката, а безработицата и социалното напрежение ще растат.

Светът – В САЩ настроението вече е все по-оптимистично и много хора вярват, че кризата почти е преминала. В Европа обаче реформите тепърва предстоят и няма да бъдат осъществени до края на годината. Освен това и вътрешните противоречия между отделните държави също оказват влияние, така че това е причината еврото да бъде под натиск спрямо долара поне още няколко месеца.




 




Тагове:   президентът,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azbgisveta
Категория: Политика
Прочетен: 42843
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930