Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 21:45 - 23.11.10г. Почувствай силата на вятъра!
Автор: azbgisveta Категория: Политика   
Прочетен: 1003 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.03.2015 01:18



23.11.10г. Почувствай силата на вятъра!



Аз - Здравейте приятели! Скоро се завърнах от едно много култово място за всеки планинар. Няма да Ви казвам кое е то, защото нищо не можах да кача заради силния вятър (над 90km/h) предхождан преди това от дъжд и суграшица. Точно така го и сънувах преди да тръгна натам. Но исках да почувствам силата на вятъра, за видя дали ще устоя и дали ще може да ги издухаме онези там горе. Качих се само до скалата с паметните плочи на загиналите алпинисти. По-нагоре не посмях – прецених, че е много рисково.

BGИ както след десети ноември следва единадесети, така и след “Б” следва “В”. Става въпрос за две различни епохи с различни ценности и цели, които в много случаи засягат и отношенията между институциите. Ръководителите на тези институции се предполага, че ще бъдат с високи морални и волеви качества, но какво става ако те нямат такива? Някои от тях се избират пряко от народа, други не, но за сметка на това са с по-продължителни мандати. Мисля, че е демократично поне веднъж на 12 години да се провежда референдум за свикване на Велико народно събрание с цел промяна на Конституцията. Възниква обаче един много съществен въпрос - Как да накараме “народните” представители , президента и конституционните съдии от епохата “Б” да се застъпят за един справедлив избирателен кодекс така, че преходът към следващата епоха да се осъществи по един нормален начин, а не както се случи на 10.11.1989г. или на 09.09.1944г. Посъветваха ме да дам точен и ясен отговор в писмен вид, по възможност с примери защо считам досегашните избирателни закони за несправедливи и противоконституционни. 

   Първият пример, който ще Ви дам като явна несправедливост е че вотът на отделните избиратели няма равна тежест. Всичко зависи от това в кой многомандатен избирателен район гласувате. Аз това го считам за отживелица от миналото, когато не е имало телевизия, радио или интернет и кандидатите за народни представители са обикаляли с файтоните по села и градове да правят събрания та поне да ги видят кои са. Спомнете си филма “Господин за един ден”. При съвременните средства за комуникация всичко това си губи смисъла. Но най-важното е, че гласовете на избирателите нямат равна тежест затова считам, че най-справедливо ще бъде ако цялата страна, дори целият свят, бъде единствен многомандатен избирателен район с 240 пълни или 50160 непълни мандата. При това положение изборният туризъм си губи смисъла защото няма никакво значение къде точно ще гласуваш – избирателният вот има еднаква тежест навсякъде по света.

    Вторият пример се отнася до прословутата 4% избирателна бариера. Та значи гласуваш си за някоя партия или кандидат и изведнъж разбираш, че са ти откраднали гласа служебно по законов начин и са го подарили на големите партии само защото дадената партия не е могла да спечели повече от 4% от вота на избирателите. Е това на какво прилича и какъв е смисълът да ходиш да гласуваш след като ще ти крадат вота?!! Това демотивира много хора да не ходят да гласуват след като правилата са такива. Това е в пълно противоречие с Конституцията, а реакцията от страна на президента или конституционните съдии е никаква – всичко си е ОК. Аз считам, че не бива дори нито един вот да бъде открадван. Затова в избирателния кодекс трябва да бъде записано правото на онези кандидати, които не са успели да спечелят дори нито един непълен мандат, в тридневен срок след преброяването на гласовете да обявяват по публичен начин на кой от другите кандидати или партия даряват спечелените от тях гласове. Това разбира се не трябва да се отнася за кандидати от преференциялната листа на дадена партия. За тях е ясно, че ги даряват на първия кандидат от преференциялната листа, а ако той е спечелил вече пълен мандат на следващия и така нататък. Само ако не пожелаят да направят това, тогава да се разпределят служебно.

   Третият пример се отнася до внасянето на депозит за участие. И то за много големи суми става въпрос!!! На всичкото отгоре, ако кандидатът или партията не спечелели повече от 1% от вота на гласоподавателите направо да им взимат парите. Естествено, че противоречи на Конституцията и на равните възможности за участие в избори. Друг аргумент, който съм го чувал - много било скъпо провеждането на избори. Ами какво ще стане ако след като се премахне депозита за участие и стотици партии или хиляди кандидати решат да се кандидатират? Колко трябва да е дълга тази бюлетина и колко ли пари трябва да бъдат дадени само за канцеларски материали? Много се спекулира по този въпрос, а истината е, че тя изобщо няма да бъде голяма. Ето как ще изглежда новата избирателна бюлетина В нея ще бъдат напечатани имената само на парламентарно представените партии, тъй като се предполага че повечето от избирателите ще гласуват точно за тях. Последният ред е отреден за извънпарламентарните партии или независими кандидати. В случая съм гласувал за кандитатът, чийто номер за участие в изборите е 28342. Не е необходимо дори да му се изписва името. В третата колона по желание може да се изпише номерът на кандидата от преференциялната листа на дадена партия. По този начин се гарантира равното избирателно право на всички участници в изборите.

 

Светът – Светът е в очакване за промяна към по-добро управление и контрол. Наскоро в Лисабон беше подписана обща декларация между страните членки на НАТО и Русия за стратегическо партньорство при изграждането на общ противоракетен щит, както и участие в съвместни операции.



Тагове:   България,   нова,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azbgisveta
Категория: Политика
Прочетен: 42858
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930